YKS Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır?

Bu yazamızda, Üniversite ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılır? Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilir? Ek yerleştirme tercihi için en düşük puan kaç olmalı? gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Kimler ek yerleştirme tercihi yapabilir, kimler yapamaz?

YKS puanı hesaplanmış ve ilk yerleşmede herhangi bir programa yerleşmeyen öğrenciler ek yerleştirme tercihinde bulunabilir. İlk yerleştirme döneminde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan adaylar ek yerleştirme tercihinde bulunamazlar.

Ek yerleştirme tercihinde puan önemli mi, Ek Yerleştirme tercihinde enaz kaç puan olmalı?

Ek yerleştirme tercih işlemlerinde taban puan hem gerekli hem gereksiz. Asıl yerleştirme döneminde belirlenen kontenjanlar tamamen dolmuş ve kayıt yaptırmayan öğrencilerden dolayı kontenjan oluşmuşsa bu programlar için en düşük puan gerekli. Ancak belirlenen kontenjan dolmamışsa bu programı tercih etmek için en düşük puan söz konusu değildir.

Örneğin, Anadolu Üniversitesi/Psikoloji programında klavuza göre 1 kontenjan var. Yine tabloya baktığımızda bu programı tercih edebilmek için YKS EA puanımızın enaz 403.55314 olması gerekmektedir.  Bir başka örnek: Ardahan Üniversitesi/Bilgisayar Mühendisliği programında ise kontenjan sayısı 10 olarak gösterilirken, en düşük puan hanesi boş durumda olduğundan bu programı tercih etmek için YKS-SAY puanınızın hesaplanmış olması yani herhangi bir YKS-SAY puanınızın olması yeterlidir.

Kısaca, ÖSYM tarafından hazırlanan tabloda en düşük puan belirtilmişse bu programı tercih etmek için enaz belirtilen puan kadar olması gerekmektedir.

Ek yerleştirme tercihi nasıl ve nereden yapılacak, ücreti ne kadar?

2022-YKS Ek Yerleştirme Tercih Bildirimi T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Tercih süresi, 7-13 Eylül 2022 tarihleri arasındadır. Ek yerleştirme ücreti 30,00 TL'dir.




PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam