Kaynaştırma Öğrencisi Sınıf Tekrarı

Kaynaştırma öğrencileri sınıfta kalır mı?
Özel eğitim öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılır mı?
Kaynaştırma öğrencilerine düşük not verilir mi?
Kaynaştırmaya tabi tutulmuş öğrencilerin değerlendirilmesi nasıl yapılır?
Kaynaştırma öğrencilerine yazılı yapılır mı? Yazılı yapılırsa nasıl soru sorulur?
Gibi sorular sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerin sıkça sormuş olduğu sorulardır.
Yasal metinlerdeki bazı yetersizlikler bu soruların önemini biraz daha artırmaktadır. Bir madde "sınıf tekrarı yaptırılamaz" derken bir başka madde sınıf tekrarının koşullarını ortaya koymaktadır.

Bep yapılan öğrenciye sınıf tekrarı yaptırılıp yaptırılamayacağı Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 31. maddesinde "Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi" başlığı altında ele alınmaktadır. İlgili madde
"....
(3) Kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ancak;
a) Velinin yazılı talebi ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin kararı doğrultusunda, ilkokulda kaynaştırma öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir. şeklindedir.
Bu maddede göre ortaokulda eğitimini sürdüren kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılamayacağı açıktır. Ancak, öğrenciye düşük not verilip verilemeyeceği belirtilmemiştir. Ancak aynı yönetmeliğe göre sınıf tekrarı için düşük not almak yeterli bir gerekçe değildir. Bu nedenle, öğrencinin yıl sonu başarı puanı ne olursa olsun aşağıdaki madde uyarınca öğrencinin durumu yıl sonunda ele alınır.
"......
b) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45’ ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. "

Kısaca başarı puanı, sınıf tekrarı koşulunu tek başına oluşturmadığından ortaokullarda kaynaştırma öğrencilerine değerlendirme sonucunda 45 veya daha düşük puan verilebilir. Ancak öğrenci için hazırlanan BEP mutlaka gözden geçirilmelidir. 
PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam