BÖP Nedir Nasıl Yapılır

BÖP, kısaca, özel eğitime gereksinim duyan öğrenci için hazırlanan günlük plan veya ders planıdır. BÖP, Bireyselleştirilmiş (B) Öğretim (Ö) Planı (P) kavramlarından gelmektedir. BEP’le BÖP arasındaki temel fark da Bep’in genel (eğitim) Böp’ün daha dar kapsamlı olmasıdır.  Bep te yıllık kazanımlar gösterilirken Böp’te ilgili derste kazandırılacak davranışlar gösterilir. Diğer bir deyişle, BÖP kısa dönemli amaçların nasıl işleneceğini ve değerlendirileceğini gösterir.
Böp, her ne kadar günlük plan veya ders olarak düşünülse de plana alınan kazanımlar/hedefler/amaçlar öğrenciye kazandırılıncıya kadar aynı plan kullanılabilir.
Bireysel Öğretim Planı ; BEP te öğrencinin gereken davranışları , amaçları kazanması için öğrenciyle çalışan kişinin yapması gerekenleri ayrıntılı /belirgin olarak ifade eder.
BÖP  te  öğrencinin dersin konusuyla ilgili performans düzeyi ,uzun dönemli- kısa dönemli ve öğretimsel amacı /amaçları hangi ölçütte gerçekleştireceği yer alır. Bunun yanında öğretim esnasında kullanılacak yöntem teknik, kullanılan araç gereç ve değerlendirme kısımları da bulunur.


Örnek böp formu:

Öğrencinin Adı-Soyadı:  Sibel ………
Sınıfı:……….
Öğretmenin Adı-Soyadı:
 ÜNİTE/KONU
 Öğrencinin Performans Düzeyi (Öğrencinin müfredat programında bu alanda yapabildiği en son basamağın yazılması yeterli olacaktır)
ÖRN.: Öğrenci okuma-yazamaya hazırlık becerilerini kazanmıştır.
Uzun Dönemli Amaç  (UDA) Sibel  yıl sonunda kendisine verilen bir metni okur ve yazar.
Kısa Dönemli Amaç / Amaçlar   (KDA)
 K.D.A 1 : Sibel sesleri tanır.
K.D.A 2 : Sibel seslerden heceler oluşturur.
K.D.A 3 : Sibel hecelerden sözcükler oluşturur.
K.D.A 4 : Sibel  sözcüklerden cümleler oluşturur.
Öğretim Süreci: Hazırlık/dikkat çekme/konunun işlenmesi/özet..
A)Öğretimin yapıldığı yer
B) Araç-gereçler
C) Öğretimde kullanılan yöntemler/teknikler
D) Süre
E) Dersin işlenişi
F) Değerlendirme
PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam