Kaynaştırma Öğrenci Ders Muafiyeti

Hangi özellikteki öğrenci, hangi derslerden muaf olabilir

Muafiyet zorunlu mu yoksa veli isteğine mi bağlıdır? Örnek muafiyet dilekçesi indir. İlgili derslerden muaf olmuş bir öğrenci muafiyetini kaldırmak istediğinde neler yapmalı, muafiyet kaldırılabilir mi? Muafiyet için yapılması gereken işlemler nelerdir?
Bu yazımızda bu ve benzer sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Hangi yetersizliklerde, hangi dersin tamamından veya bir kısım hedeflerden öğrencinin muaf olacağı "Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği"nde şu şekilde belirtilmektedir.
(Başarının Değerlendirilmesi)
Madde 24
g) (Değişik 21.7.2012/28360 R.G.) İşitme ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler ilköğretim ve ortaöğretimde, istekleri doğrultusunda (okul yönetimine dilekçe vermek suretiyle) yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulurlar.
i) Kas ve sinir sistemi bozukluklarına bağlı motor becerilerde yetersizliği olan öğrenciler motor beceri gerektiren derslerin uygulamalı bölümlerinden istekleri doğrultusunda (okul idaresine dilekçe vermek suretiyle) muaf tutulurlar.
Madde 38
e) İşitme yetersizliği bulunan öğrencilerin eğitim gördüğü okul ve kurumlarda, öğrenciler istekleri doğrultusunda (okul idaresine dilekçe vermek suretiyle) yabancı dil dersinden muaf tutulur.
Madde 40
a1) Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler için açılan ilköğretim kurumlarında, Bakanlıkça hazırlanan ilköğretim kurumları programları uygulanır. Bu eğitim programı temel alınarak BEP hazırlanır ve bireylerin başarılarının değerlendirmesinde BEP´lerinde yer alan amaç ve davranışlar dikkate alınır. Bu öğrenciler ilköğretimde istekleri doğrultusunda (okul idaresine dilekçe vermek suretiyle) yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulurlar.
Ders Muafiyetinin Kaldırılması
Öğrenci veya velisi bu muafiyetin/lerin kaldırılmasını isterse dilekçe ile okul yönetimine başvurur ve okul idaresi e-okul sistemi üzerinde öğrencinin ders muafiyeti işaretini kaldırarak not girişini aktif hale getirir.

Muafiyetin Kaldırılması
İdareci şifresi ile e-okul sistemine girilerek;
e-okul → hızlı not girişi → öğrencinin bulunduğu sınıf → öğrenci (muaf olan öğrenci seçilerek) → yabancı dil muaf (√) işaretine tıklanarak muafiyet kaldırılır.

Ders muafiyeti için verilebilinecek dilekçe örneği:


………………… ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE,
……………
Özel Hizmetler Yönetmeliği 24. maddesi birinci fırkasının (g) bendinde belirtilen ‘’ işitme ve hafif düzeyde yetersizliği olan öğrenciler ilköğretim ve ortaöğretimde istekleri doğrultusunda yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminden veya dersin tamamından muaf tutulurlar.’’ ibaresi gereği velisi olduğum  …………………………….  isimli öğrencinin  İngilizce dersinden muafiyetini istemekteyim.
Gereğini arz ederim.                                                                                                                                                                                                                                             
              …../…../20….

Velinin;
Adresi       :                                                                            İmzası          :


Telefonu  :                                                                             Adı Soyadı   :
PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam