Sınav Kaygısını Yönetmek İçin

 Sınav Kaygısını Yönetebilme

1.       Beslenme

Sınav günü yaklaştıkça artan kaygı beslenme düzeninde de bazı bozukluklara neden olmaktadır. Sınav öncesi beslenme sınav başarısı için önemli mi? Sorusunu “kesinlikle evet.” olarak yanıtlasak da bazı besinlerden mucizeler beklemek doğru değildir.  Ancak, yanlış beslenmenin etkisi çok fazla olabilir. Bu nedenle öncelikle neler yapılmaması gerektiği üzerinde durmak yararlı olacaktır.

Şekeri (çikolata, bonibon, jelibon, şekerli bisküvi  vb.) Azaltın

Sınav öncesi zihin açsın gerekçesi ile fazla tüketilen şeker, sınav sırasında felaketiniz olabilir. Beynim iyi çalışsın diye fazladan tüketilen şeker, kan şekerinin hızlı düşmesine neden olacağından, dikkat dağınıklığına, strese, el ve ayaklarda uyuşmaya neden olacaktır. Bu nedenle sınav öncesinde şeker tüketiminizi en aza indirmeye çalışmanız yararlı olacaktır.

Çay, Kahve, Kola Tüketimini Azaltın

Fazladan tüketeceğiniz çay, kahve ve kola türü içecekler uykusuzluğa, huzursuzluğa, kaygıya ve kalp çarpıntısına neden olacaktır. Çay olarak vitamin içerikli çaylar tüketilebilir.

Gaz Yapıcı Gıdalardan Son 2-3 Gün Uzak Durun

Kızartma, Fazla Besinden ve Fazla Yağlı Soslu Yemeklerden Uzak Durun

Son 2-3 Günde Ev Yemeği Yemeye Özen Gösterin

Tavuk, Mayonez Gibi Çabuk Bozulabilecek Gıdalardan Uzak Durun

Sınav sırasında stresinizi daha iyi yönetebilmek için beslenme ile ilgili bazı öneriler.

Sabah oluşan stres yeme iştahını azaltacağından dolayı kahvaltıdan kaçınmak yerine miktar az da olsa mutlaka kahvaltı alışkanlığı geliştirilmeli.

C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.

Tarçın iyi bir kan şekeri düzenleyicisi olduğundan çayınıza 1 çubuk tarçın katabilirsiniz.

Üç ana öğünün yanında 2-3 ara öğün programı yapmaya çalışın.

2.       Uyku

Yüksek sınav kaygısının yol açtığı olumsuzluklardan birisi de uyku düzenini bozmasıdır.

Uyku kalitesi; bireyin uyandıktan sonra kendisini formda, zinde ve yeni bir güne hazır hissetmesi olup, zihinsel/fiziksel sağlığımızı korumamıza ve yaşam kalitemizi artırmamıza yardım eder .

Vücut için gerekli olan sağlıklı gece uykusunun alınamaması takip eden gün içinde kaygı seviyesinin daha da yükselmesine ve olumsuz beklentilerinin çoğalmasına neden olmaktadır

Uykunuz gelmiyorsa yatakta fazla kalmayın.

Odanızı havalandırın ve nefes egzersizi yapın

Yatak odanızda elektronik alet bulundurmamaya çalışın.

3.       Nefes Egzersizleri

4.       Düzenli Bedensel Egzersizler

Günlük kitap okuma, haftada 2-3 film izleme.

PAYLAŞ

0 Yorum

Yorum Gönder

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam