Okul Birincileri Üniversiteye Nasıl Yerleşecek-2018



2018 yılında okul (lise) birincileri nasıl yerleşecek? Okul birincilerinin öncelikleri nelerdir? Okul birinciliğinin üniversite yerleştirmede avantajı var mı?
Okul birincilerinin üniversiteye yerleştirilmesi ile ilgili açıklama, 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Klavuzu 2018 de şu şekilde belirtilmiştir.
"Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar için yükseköğretim programlarında okul birincisi kontenjanı bulunmaktadır. Okul birincileri, genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincisi kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilmektedir.
2017-2018 öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2018-YKS'ye girmek koşuluyla, sadece 2018-YKS'de yararlanırlar. Okul birincisi bilgisi, MEB e-okul sisteminden 24 Temmuz 2018 tarihinde elektronik ortamda alınarak, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Adayların bu bilgilerini hem kendi okullarından hem de ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden 26 Temmuz-2 Ağustos 2018 tarihleri arasında kontrol etmeleri 2 Ağustos 2018 tarihi saat 16.00’ya kadar MEB e-okul sisteminde gereken düzeltmeleri yaptırmış olmaları gerekmektedir. Bu süre tamamlandıktan sonra düzeltme/değişiklik yapılamayacaktır. Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan Merkezimize yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri kabul edilmeyecektir.
Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler. Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan genel kontenjana aktarılır. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir. "



Yukarıda verilen maddeye göre, okul birincilerinin üniversiteye yerleştirilmesinde önceki yıllara göre bir fark olmadığı görülmektedir. Ancak yine bir örnekle açıklamakta yarar var.
Okul birincisi olarak tercihinizi yaptığınız tercih, 1. x ün. bilg. müh 2. y üniv. mak. müh 3. n ünv. end. müh. ... olsun. Yerleştirmede sistem ilk tercihinize normal puanınızın yetip yetmediğine bakacak. Normal puanınız x ün. bilg. müh için yetiyorsa, okul birinciliğiniz dikkate alınmadan ilk tercihinize yerleşiyorsunuz. Diyelim puanınız yetmedi. Bu kez x ün. bilg. müh tercih eden okul birincileri ile yarışacaksınız. Puanınız yetmezse aynı işlemler 2. tercihinize geçilerek aynı işlemler uygulanır. 2. tercihi de yerleşemezseniz 3. tercih aynı işlemlere tabi tutularak devam eder.

Konu ile ilgili sorularınızı yorumlar kısmından iletebilirsiniz.
PAYLAŞ

1 Yorum

Yayın üstü reklam

Yayın ortası reklam 1

Yayın ortası reklam 2

Yayın altı reklam